Surrogatfiskar räddar sällsynta fiskarter?

Japanska forskare vid Tokyo University of Marine Science and Technology har visat att man kan producera ägg och spermier av en fiskart i kroppen av en annan.

De använde sig av nykläckta steriliserade körsbärslaxar (Oncorhynchus masou), i vilka de injucerade spermaproducerande stamceller från regnbåge (Oncorhynchus mykiss). 30 procent av regnbågshanarna producerade sedan körsbärslaxsperma som användes för befruktning av vilda körsbärslaxägg som resulterade i fertila körsbärslaxar. Det går också med samma celler att producera körsbärslaxägg hos regnbågshonor.

Ändamålet med forskningen är att producera mer tonfisk, en bristvara i Japan och en globalt utrotningshotad art. Bevarandebiologer har dock insett att tekniken kan vara värdefull för att bevara andra arter, och i Idaho inleds nu försök att förstärka det lokala beståndet av indianlax (Oncorhynchus nerka) med hjälp av regnbåge.

Länk
Okutsu, T, S Shikina, , M Kanno, Y Takeuchi and G Yoshizaki. 2007. Production of trout offspring from triploid salmon parents. Science 317: 1517.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.